wtorek, 23 sierpnia 2011

Gruzja

Po sześciu dniach w Gruzji nadszedł czas powrotu. Wracało się ciężko, bo musieliśmy porzucić piękne widoki, gościnnych ludzi, pyszne jedzenie i wino... 

 
Jednak, żeby sobie przedłużyć trochę gruzińskie klimaty, w weekend przygotowałam kilka tamtejszych przekąsek - bakłażany z orzechami, pieczarki z masłem czosnkowym i sałatkę gruzińską.
Gdyby ktoś też miał ochotę, to poniżej przepisy:

Bakłażany z orzechami (bardridżiani)
Składniki: 1 bakłażan, 10 dkg orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie: Bakłażana kroimy na pół i nacinamy, potem skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Orzechy i czosnek miksujemy razem. Z upieczonych bakłażanów wycinamy miąższ i mieszamy go z masą orzechowo-czosnkową. Wypełniamy bakłażany masą i wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 minut. Można posypać startym serem kozim.
Źródło: tutaj 

Pieczarki z masłem czosnkowym
Składniki: 16 pieczarek, kostka masła, cytryna, 5-6 ząbków czosnku, 1/2 pęczku posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Przygotowanie: Masło ucieramy na krem i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z 1/2 cytryny, oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, osuszamy, usuwamy trzonki, a kapelusze skrapiamy pozostałym sokiem z 1/2 cytryny. Żaroodporną formę wykładamy folią aluminiową, układamy pieczarki, a każdy kapelusz napełniamy masłem czosnkowym. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i zapiekamy pieczarki przez 20 minut.
Źródło: tutaj

Sałatka gruzińska
Składniki: 2 pomidory, 1 ogórek, 1 mała cebula, posiekane orzechy włoskie, sól, pieprz, bazylia, kolendra, olej słonecznikowy. 
Przygotowanie: pokroić, wymieszać, zjeść :)
Źródło: tutaj

Nie będę opisywać naszego wyjazdu, bo Adam ma zamiar to zrobić. Zachęcam jednak do obejrzenia zdjęć :)
A na koniec pochwalę się, że w gruzińskiej akcji pocztówkowej wzięło udział 16 osób i udało nam się uzbierać 300 zł - oczywiście na sterylki dla bezdomniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz